FÖLDRAJZ 7

FÖLDRAJZ 7

Tájékozódás az időben

2019. szeptember 25. - GHI

napi időszámítás a Föld tengely körüli forgásán alapszik. Egy földi helyen akkor van déli 12 óra, amikor fölötte a legnagyobb szögben látszik (a legmagasabban van) a Nap. A Nap két egymást követő delelése között eltelt idő a nap.Nap delelése alapján meghatározott időt nevezzük helyi időnek. Azonban a gyakorlati életben a napot 0 órától 24 óráig számítjuk, mert így praktikus.

A helyi idő a különböző hosszúsági körök mentén más és más. Földünk 24 óra alatt 360°-ot fordul tengelye körül, így egy óra alatt 15°-ot tesz meg. Mivel a Föld nyugatról kelet felé forog, tőlünk 15°-kal keletre már egy órával több, tőlünk 15°-kal nyugatra egy órával kevesebb a helyi idő. Hosszúsági fokonként 4 perc az időeltérés.

Délkör(meridián)

Hogyan lehetett azt elérni, hogy amikor a Nap delel, az óráink is déli 12 órát vagy ahhoz közeli időpontot mutassanak?
A Földön a hosszúsági körök mentén a nap 24 órájának megfelelően 24 időzónát jelöltek ki, és minden időzónán belül egységesített, úgynevezett zónaidőt használnak. Óráink ezt az időt mutatják.

Az első zóna a greenwichi kezdő hosszúsági körtől a keleti és a nyugati hosszúság 7,5°-ig terjed. Ebben az időzónában az órák mindenütt a Greenwichben mért helyi időt (Greenwich Mean Time, GMT), azaz a világidőt mutatják. A határoló hosszúsági köröket átlépve kelet felé egy órával előbbre, nyugat felé eggyel vissza kell állítani az órákat.

A zónaidő csak a zóna középvonalánál egyezik meg a helyi idővel, a zóna ha­tárainál a különbség fél órára nő (6.2.). Az időzónák határai nem mindenhol követik pontosan a hosszúsági köröket, hanem igazodnak az országok határaihoz. A zónaidőt a kormányok rendeleti úton is megváltoztathatják.

A nyári időszámítás története visszanyúlik a 20. század elejére. Hazánkban is több alkalommal bevezették, majd eltörölték, alkalmazása 1980 óta folyamatos (az európai országokkal összhangban). Ez egy olyan megoldás, amikor óráinkat egy órával előreállítjuk az adott időzóna idejéhez képest. A cél az, hogy energiát spóroljunk meg.

Nagyjából a 180° hosszúsági kör mentén húzták meg az ún. dátumválasztó vonalat. Ezt a vonalat keletről nyugatra át­lépve egy nappal előre, nyugatról keletre viszont egy nappal vissza kell állítani a naptárunkat

lsd: Willy Fogg

Greenwichi világóra

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ghifoldrajz7.blog.hu/api/trackback/id/tr5215172052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása